Warning: file_get_contents(http://instagram.com/glam_by_eefje): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 429 - in /srv/users/serverpilot/apps/beautytalk/public/wp-content/plugins/beautytalk_v2/index.php on line 463

Bekijk meer foto's van Eefje op Instagram

@glam_by_eefje Volgen

Volgers

Lactosevrij eten: Mijn ervaring tot nu toe

Sinds 2 maanden weet ik eindelijk de juiste diagnose. 20 jaar lang heb ik gesukkeld met mijn maag. Ik liet jaren terug een gastroscopie doen, ik nam zware pillen tegen een maagzweer, ik had plots een maagbreuk, ik nam medicatie voor dit, medicatie voor dat.. maar niks hielp. Ik bleef me opgezwollen en misselijk voelen. Op sommige momenten had ik zelfs zoveel pijn dat ik dubbel geplooid in m’n bed lag. Ik leerde hier gewoon mee leven, ik was in de veronderstelling dat ik een zeer zwakke en gevoelige maag had. Ik vermagerde natuurlijk ook, maar op zich viel dit nog wel mee. Zelf had ik wel al gemerkt dat ik heel veel maagpijn had na het eten van kaas. Dus ben ik uit mezelf gestopt met kaas eten en ik merkte al een opvallende verbetering. Ik bleef nog wel maagpijn hebben en ik was nog veel misselijk maar minder of geen kaas eten hielp wel. Tot op een bepaald moment mijn darmen plots begonnen te protesteren.. Terug naar de dokter, ik deed een bloedtest om te zien of ik allergisch was aan bepaalde voedingsstoffen. Daar kwam niks uit.

Lactosevrij eten: Mijn ervaring tot nu toe

Diagnose: PDS – Prikkelbare darm syndroom. Maar voor alle zekerheid stuurde de huisarts mij door naar de specialist. Daar kreeg ik een echo (waar alles clean bleek te zijn) en moest ik terug komen om een lactose test te doen.. Die lactose test duurde maar liefst 4 uur en dat was een soort ademtest, ik moest een papje met lactose drinken en eerst om de 15 minuten in een apparaatje blazen en daarna om het half uur. Mijn waarden stegen ongelooflijk (bij de man naast mij die dezelfde test deed bleven de waarden gelijk). Ik had dus al een donkerbruin vermoeden dat mijn waarden niet ok waren. Terug bij de specialist luidde het verdict..
Diagnose 2: Lactose intolerant (hoge graad).
Ik schrok niet echt, want door al 6 maanden geen kaas meer te eten had ik al een vermoeden natuurlijk.

Wat is lactose-intolerantie?
Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt en wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren hebben we het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. We spreken dan van lactose-intolerantie.

Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten. Dit wordt ook wel lactase-deficiëntie of lactase-tekort genoemd. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door ons lichaam. Dit wordt lactosemalabsorptie genoemd. Niet iedereen heeft last van klachten door de verminderde opname van lactose. Als iemand wel last heeft van klachten spreken we van lactose-intolerantie: het niet goed verdragen van lactose.

Er zijn verschillende vormen van lactose-intolerantie, afhankelijk van de oorzaak. Lactose-intolerantie kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar de intolerantie kan ook ontstaan op kinderleeftijd of bij volwassenen.

Een intolerantie betekent dat een bepaalde stof niet goed verdragen wordt, in dit geval lactose. Een voedselintolerantie mag niet verward worden met een voedselallergie. Een allergie is een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen (allergenen). Deze allergenen moeten helemaal vermeden worden omdat zelfs zeer kleine hoeveelheden al heftige reacties kunnen veroorzaken. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet betrokken. Veel mensen met een lactose-intolerantie kunnen wel kleine hoeveelheden lactose verdragen.

Lactosevrij dieet:
Ik ging naar een diëtiste om me te laten begeleiden in mijn lactosevrije dieet, ik had geen idee wat wel en niet mocht. Want in veel producten zit er lactose maar ook melkpoeder, melkeiwitten, weipoeder, enz… De diëtiste gaf me nuttige tips, merken die ik mocht kopen en ik ging buiten met misschien wel het belangrijkste advies van die dag.. nieuwe dingen leren eten, want het was belangrijk om niet nog meer af te vallen.
Nieuwe dingen leren eten, haha.. ik? De meest kritische eter ever, ik lust bijna niks. Ik eet met mijn ogen en dat is natuurlijk geen goede ingesteldheid.

Lactosevrij eten: Mijn ervaring tot nu toe

Lactosevrij eten – Mijn ervaring tot nu toe:
Ik ben nu 2 maanden intensief bezig met mijn lactosevrije dieet. Ik kan met eerlijkheid zeggen dat ik een wereld van verschil voel. Ik voel me veel beter.. het opgeblazen gevoel en de misselijkheid zijn weg. Ook de buikkrampen zijn veel verbeterd. Ik heb geen last meer van een dikke opgeblazen buik op het einde van de dag. Want dat was echt een typisch symptoom, ’s morgens had ik een platte buik en ’s avonds was ik precies 5 maand zwanger :)
Als ik ga winkelen moet ik elke verpakking bestuderen naar alle mogelijke ingrediënten.. winkelen neemt ongeveer 1,5u in beslag. Als ik ergens kom moet ik steeds vragen wat de ingrediënten zijn, hoe het bereid is, enz..
De bereiding van voedsel is ook zeer belangrijk, alles moet met soja boter, olijfolie of kokosolie klaargemaakt zijn, er mag niks van kaas, room of melk in de voeding zitten. Het is allemaal best heftig, want zelfs in tandpasta en medicatie zit lactose!
Gaan uiteten op restaurant kan ik nog, omdat alles op het moment zelf klaargemaakt wordt en ik dan vraag om mijn eten te bereiden in olijfolie of iets dergelijks, sausjes moet ik mijden, en ook bij de frietjes moet ik zeker zijn dat die vers zijn (diepgevroren frietjes uit de winkel zijn uit den boze). Een snelle snack gaan eten bv; spaghetti, croque monsieur, enz.. is moeilijker omdat alles meestal op voorhand klaargemaakt is en bijna niks meer op het moment zelf bereid wordt.
Ik heb wel medicatie gekregen.. pilletjes die de eventuele lactose die ik binnenkrijg omzetten in lactase, zo kan ik wel eens ‘zondigen’ Maar ik heb de indruk dat deze niet zo goed werken, achteraf heb ik dan toch nog last van een opgeblazen gevoel en buikkrampen.. Misschien moet ik eens uitkijken voor andere pillen die wel of toch beter werken.
Wat het ‘leren eten van nieuwe dingen’ betreft.. dit lukt vrij goed. Ik heb een soort knop omgedraaid in mijn hoofd en ik sta nu wel open om nieuwe ingrediënten te ontdekken. Zo hebben we met het gezin een abonnement op de Hellofresh box genomen.. hierdoor eet ik al heel veel nieuwe dingen en ontdek ik nieuwe smaken. Als jullie het leuk vinden schrijf een artikel over de Hellofresh box en mijn ervaringen hiermee. Ik eet natuurlijk nog niet alles, maar ik maak vorderingen :)
Onlangs ging ik met mijn man uiteten in een sterrenrestaurant van een hele goede vriend.. meestal maakt hij dan iets klaar dat ik zeker lust. Maar deze keer had ik besloten om gewoon de menu te eten zoals iedereen. Ik koos voor de groenten menu en ik heb alles opgegeten.. en dat was een ware openbaring voor mij :) Ook onze sterrenchef was trots op mij :)

Lactose intelorant zijn voelt soms aan als een straf, even snel een koekje eten tussendoor of in de zomer een ijsje verorberen zit er niet meer in. Traktaties op het werk gaan aan mij voorbij. Ik moet overal bij nadenken, altijd de ingrediënten checken. Ik ben er steeds mee bezig.. Maar ik besef zeer goed, er zijn ergere dingen in de wereld. Ik ben niet ziek en ik voel me goed. Lactose intolerant zijn is geen ziekte, het is een levenswijze.. Een gezonde levenswijze, want ik eet de laatste 2 maanden zeer gezond en ik ben bewust met voeding bezig. Ik besef ook dat de kilo’s er niet meer zullen aanvliegen.. bij de laatste controle bij de diëtiste was ik niks aangekomen, maar gelukkig was ik ook niet afgevallen!

Tot eind januari moet ik dit dieet volgen, daarna mag ik geleidelijk aan terug ‘normaal’ eten. Maar de specialist en ook de diëtiste zeiden me dat ik me maar beter geen illusies maak, mijn waarden waren zeer hoog dus de kans dat ik voor altijd lactosevrij moet eten is groot..

Hebben jullie ervaring met lactosevrij eten? Is er nog iemand van jullie lactose intolerant? Tips zijn altijd welkom!

Liefs,

Eefje

 • Oef, je moet veel opofferen maar gelukkig voel je je er toch wel een pak beter door! Dan is ’t ’t wel waard eh. Maar het zal natuurlijk wel altijd moeilijk blijven, ik zou het er zelf heel lastig mee hebben denk ik.

 • Sonja

  Ik heb al meer dan 25 jaar een lactose-intolerantie. Bij mij is het steeds erger geworden maar ik vind het zelf ook geen probleem meer inmiddels, er zijn zoveel alternatieven op de markt gekomen in de loop van de jaren. Ik heb ook PDS waardoor ik nog meer voedingsmiddelen moet vermijden, maar ook daar wen je aan vind ik. Mijn insteek is zo puur mogelijk eten met zo weinig mogelijk ‘knutselvoedsel’ uit de supermarkt, dat werkt echt goed!

  • Eefje

   Ja, daarin heb je gelijk.. zo puur mogelijk eten. Maar het is niet altijd evident :)
   Liefs,
   Eefje

 • elien

  Hallo, zelf persoonlijk geen lactose ervaring. Maar ik herken je verhaal heel goed. Mijn dochter van 3 jaar heeft tarwe allergie. Dit heeft ons 2 jaar gekost om te vinden wat ze had want ze was werkelijk continu ziek. Het is best zoeken en tarwe zit ook overal in. Maar vooral voor haar best zwaar. Elke traktatie op school moet ze missen op restaurant gaan is ook al een probleem. Feestjes idem, maar ik ben mij ook gaan verdiepen in voeding, in het begin een grote uitdaging naar nu lukt dit al aardig. Volgende week krijgen de kindjes op school verse wafels, dit staat nu al in drukletters op de agenda want dan maak ik speciale wafels voor haar en geef ik ze s morgens aan de juf. En zo op die manier lukt het ook. Heel veel moed en inderdaad in het begin is het enorm zoeken maar na verloop van tijd ken je de producten die je wel of niet mag eten…

  • Eefje

   Een tarwe allergie lijkt me ook best heftig.. En voor kindjes moet zoiets nog moeilijker zijn dan voor volwassenen. Zeker voor feestjes enzo.. Je moet inderdaad een beetje inventief zijn :)
   Liefs,
   Eefje