Bekijk meer foto's van Eefje op Instagram

@glam_by_eefje Volgen

Volgers

Frietjes bakken in Kokosolie – Mijn Ervaring

Op algemeen verzoek maak ik even tijd voor een artikel over food, meer bepaald over kokosvet/olie. Ik postte al een aantal foto’s op mijn Instagram en jullie waren daardoor wel nieuwsgierig geworden naar mijn ervaring met kokosvet/olie.

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring

Waarom ben ik kokosolie gaan gebruiken?
Ik sukkel al jaren met maagproblemen waarvan de oorzaak niet echt gekend is.. ik had vorig jaar een maagbreuk maar dat was te wijten aan stress. Verder heb ik steeds een opgeblazen gevoel en ben ik vaak misselijk, precies alsof ik elke dag een 7-gangen menu eet (wat zo niet is natuurlijk). Ik ben beginnen opschrijven wat ik allemaal eet en wanneer ik precies maagklachten heb, hierdoor kreeg ik een beter zicht op de mogelijke oorzaak. Ik eet oa. elke dag kaas en zo had ik elke dag maagpijn.. ik ben kaas beginnen schrappen van het menu en ik heb al veel minder maagpijn dan ervoor. Ook wanneer ik frietjes (of gefrituurde gerechten in het algemeen) eet heb ik super veel last.. Daarom heb ik de raad van collega Eline opgevolgd en ben ik in de natuurwinkel kokosvet gaan kopen om in te frituren. Ik kocht trouwens ook kokosvet om te bakken en braden.

Wat is er zo anders aan kokosolie?
Kokosolie is een 100% plantaardig, waarvan 92% verzadigd vet en kan op vele manieren gebruikt worden.
Enkele voordelen van het gebruik van kokosolie in je voeding:
-Gezond voor je schildklier
-Draagt bij aan gewichtsverlies door verhoging van metabolisme
-Werkt antibacterieel
-Beschermt je tegen virussen
-Goed voor je spijsvertering
-Geeft een langer verzadigd gevoel
-Houdt je bloedsuikerspiegel op pijl (goed voor diabetici)
-Boost je immuunsysteem
-Houdt je cholesterol niveau gezond

Tijd voor de test en dit weekend bakte ik frietjes in kokosolie! Kokosolie stolt onder de 25% dus komt deze in de vorm van vet. Boven de 25% transformeert het in olie. Ik kocht 3 pakken kokosvet van 1kg. Ik dacht toe te komen met 3kg maar ik heb uiteindelijk 4kg nodig (dit is dan gelijk aan 2L). Ik betaalde per pak van 1Kg €5,59.

Ik meld er onmiddellijk bij dat je best de 3 of 4 pakken kokosvet tegelijkertijd in je friteuse doet (dat deed ik niet, ik liet ze één voor één smelten met als gevolg dat mijn man zich verbrande tijdens het inleggen van een nieuwe klomp vet). Het was de eerste keer dus het was even zoeken hoe we het best te werk gingen. Ook had ik de friteuse veel te hoog gezet, waardoor de veiligheid sprong en mijn friteuse uitviel (ik dacht dat we frietjes van de frituur konden halen) :) Maar gelukkig heb ik een handige harry in huis en kond ik weer verder met het smelten van de kokosolie en deze keer op een lage temperatuur :)

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Zo ziet de verpakking eruit (3 dozen van 1kg, was net iets te weinig).

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Kokosvet is makkelijk uit de verpakking te halen, het zit er in principe los in.

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Blok nr 1

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Blok nr 2

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Blok nr 3

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Klaar om te frituren, kokosolie is veel helderder dan gewone frituurolie en het is volledig geurloos (ik was ervan overtuigd dat de olie een kokosgeur ging achterlaten)!

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Frietjes kunnen erin..
Ik had verwacht dat de kokosolie enorm ging spatten (dat doet het kokosvet om in te bakken en braden ook), maar dat was helemaal niet het geval!

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Klaar, mooie goudgele frietjes en volledig geurloos!

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring

Frietjes bakken in Kokosolie - Mijn Ervaring
Wanneer de olie afkoelt begint die opnieuw te stollen (onder de 25°)

Smaken mijn frietjes naar kokos?
Nee!! Totaal niet, ze zijn lekker! Ze zijn zichtbaar minder vettig (dat was te zien op het keukenpapiertje onder de frietjes) en ze smaken veel beter!

Heb ik last gehad van maagpijn?
Nope, ik merkte niet eens dat ik frietjes gegeten had.. ook een aantal uren later als ik enkele boertjes liet, smaakte ik ook geen frietjes! Top!! Blijkbaar is kokosolie inderdaad een gezond alternatief om te bakken, braden en frituren!

Dus zoek je een gezond alternatief.. dan kan ik kokosvet/olie alleen maar aanbevelen! Het is gezond, geurloos en het is super lekker!

Heb jij ervaring met kokosvet/olie? Let me know!

Liefs,
Eefje

 • Wat een goed alternatief zeg!

 • Charlotte

  Super tof alternatief lijkt me! Zelf heb ik ook al jaren last van maagproblemen zonder duidelijke oorzaak, dus misschien wel de moeite om deze tip ook eens te proberen :)

 • Is het echt volledig geurloos?

  • Eefje

   Ja, je ruikt helemaal niks!

 • Ik ben heel blij te horen dat je geen maagklachten had! Ik heb namelijk ook erg last van maagklachten bij melkproducten, rauwkost, gefrituurde dingen enz. Dit wil ik dus zeker eens proberen als alternatief! Enige probleem is dat ik geen idee zou hebben waar ik het hier in de buurt kan vinden…

 • Gewoon Ik Rika

  Ik smelt altijd een blok in een gewone steelpot, en dat giet ik in de friteuse, dit is veiliger , anders knettert het verwarmingselement en is gevaarlijk, en dan doe ik gewoon de blokken erbij,
  Jammer dat het zoveel schuimt en bijna overloopt, je moet constant bij de friteuse blijven staan, (verse handgesneden friet)

 • Moontje Ramona Steijn Jeninga

  Maar de Amerikaanse Hartstichting waarschuwt juist voor het gebruik van de plantaardige olie. ,,Er zijn geen goede studies die al die gezondheidsvoordelen onderbouwen”, zeggen zij. Sterker nog, de verzadigde vetten in deze kokosolie kunnen voor een verhoogde cholesterol zorgen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

  Schijf van vijf
  Volgens de AHA bestaat kokosolie voor 82 procent uit verzadigde – dus slechte – vetten. Dat is veel meer dan roomboter (63%) en rundervet (50%) en varkensreuzel (39%). ,,Wij hebben geen idee waar de hype rond kokosvet vandaan komt”, zegt de woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Maar wat ons betreft, staat het niet in de schijf van vijf. Je moet het niet te vaak eten.”