Bekijk meer foto's van Eefje op Instagram

@glam_by_eefje Volgen

Volgers

De gevolgen van roken voor je huid

Waarom een artikel over roken, hoor ik jullie denken? Wel, ik zie vaak jonge meisjes om me heen die roken op straat. Zij staan meestal niet stil bij de gevolgen hiervan voor hun gezondheid maar ook voor hun huid. Want diezelfde jonge meisjes vinden het wel belangrijk om er goed uit te zien. Spenderen hun zakgeld aan make-up en huidverzorging, maar staan niet stil bij de gevolgen. Dat roken slecht is voor de huid is geen nieuws.

Mijn eigen ervaring met roken

En ik hoor jullie opnieuw denken. Heb jij dan nooit gerookt? Yup, guilty! Als jong meisje (15, 16 jaar) misschien zelfs iets vroeger, stond ik te roken in een zijweggetje op weg naar school. Want roken was toen ‘stoer’. En eerlijk.. ik vond het vies! Mijn haar en mijn kledij roken niet fris. En ik at de hele dag kauwgom om van die nare smaak in mijn mond te geraken. Nope, ik vond er niks aan. Maar heeey, het was wel vet stoer!! Toen mijn eerste echtgenoot bij me weg ging, ben ik opnieuw begonnen met roken. Deze keer niet om stoer te doen maar gewoon puur uit stress. Gelukkig viel alle stress van me af toen ik Karel leerde kennen en ben ik ook gestopt met roken.

Stoppen met roken

Wil je zelf stoppen met roken? Leg jezelf dan een ‘stop’ datum op! Bv (cliché) 1 januari. Zoek afleiding en ga bijvoorbeeld sporten. Vertel anderen dat je gaat stoppen. Alle steun is welkom! Beloon jezelf! Doe het geld dat je uitspaart in een potje en koop er iets leuks van! Ik besef dat dit voor anderen niet zo evident is. Als het op eigen kracht niet lukt, probeer dan samen met een hulpverlener te stoppen. Lezers uit Nederland kunnen een vergoeding krijgen voor een stoppen-met-roken-programma via hun basisverzekering, bijvoorbeeld via de zorgverzekering van FBTO

De gevolgen van roken voor je huid

De gevolgen van roken

Laat ons eerlijk zijn. Ik wil hier geen rokende lezers beledigen, maar roken stinkt! Je hoeft in de zomer maar een terrasje te doen. Jij zit smakelijk te eten en de persoon naast jouw zit te roken en blaast alle rook jou kant uit! Weg eetlust en je wil zo snel mogelijk opstappen.

En let’s talk skin damage!! Nicotine vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en belangrijke voedingstoffen vervoerd kunnen worden. Hierdoor hebben rokers soms een grauwe, vale huidskleur. Ook de huid onder de ogen wordt door verminderde doorbloeding donkerder van kleur… de gekende donkere kringen.

Roken breekt ook collageen af, waardoor rokers sneller diepere rimpels krijgen. Dus roken en toch anti-rimpel crème smeren heeft geen enkel nut. Ook breekt roken vitamine C af, een belangrijk oxidant voor de vorming van collageen. Rokers hebben daarnaast de typerende verticale rimpeltjes rond de lippen.

Bij rokers worden de wanden van de kleine bloedvaatjes in de huid door de giftige stoffen brozer en ‘springen’ daardoor gemakkelijker. Dit is meestal te zien op de neus en wangen. Couperose krijg je dus door het roken.

De gevolgen van roken voor je huid

De gevolgen van roken voor je huid

Ik had het hier voornamelijk over roken en het effect op je huid maar ook de aanwezigheid van koolmonoxide en stikstofoxide zorgen voor minder toevoer van zuurstof. Op de lange termijn beschadigt roken je longen. Je longcapaciteit neemt daardoor af en hierdoor gaat je conditie achteruit.

Allemaal redenen om niet te roken als het mij vraagt. En stel dat je toch wil stoppen, weet dat je er dan niet alleen voorstaat! Zorg dat je weer lekker gezond en fit wordt. Dat hoeft helemaal geen klauwen met geld te kosten, want er zijn gewoon zorgverzekeraars die helpen met je conditie en fitheid.  Je omgeving, je huid maar ook je portemonnee zullen je op termijn dankbaar zijn…

Liefs,

Eefje